Derfor baker jeg brød

FullSizeRender
Nystekt. Foto: Carl Thomas Aarum

Jeg har snakket en del om brødbaking de siste sendingene, og Kristian maser omtrent hver dag om at jeg må dele oppskriften. Men oppskriften i seg selv er egentlig ikke så veldig interessant. Gode brødoppskrifter finnes overalt ellers på nettet – jeg kan gå god for denne på Trines matblogg.

Mer interessant er det å prøve å finne svaret på hvorfor en småbarnsfar i tidsklemma faktisk tar seg tid til å bake brød.

1456543528404-cached
Skjermbilde fra Netflix-serien «Cooked».

Husker ikke når jeg først tenkte at jeg hadde lyst til å begynne å bake brød, men den utløsende årsaken ble i alle fall Netflix-serien Cooked. En kveld så jeg episoden som handler om brød, og dagen etter var jeg ute og kjøpte en støpejernsform. 

En uke senere hadde jeg bakt fem eltefrie brød. Jeg har blitt hekta.

Det eltefrie brødet har egentlig ganske kort tradisjon, og er første gang omtalt i en bok så sent som i 1999. Det har eksistert varianter av teknikken tidligere også, men det virker som at mange er enige om at det var den New York-baserte bakeren Jim Lahey og hans teknikk som gjorde det eltefrie brødet til en verdenshit. Fremgangsmåten krever ti-femten minutter arbeidsinnsats, og gir et resultat på høyde med håndverksbrødene du finner i velrenommerte bakerier.

Matspaltist i New York Times, Mark Bittman, besøkte Lahey på hans kjøkken, og teknikken har (kanskje noe overdrevet) blitt omtalt som ”one of those recipes that literally change the culinary scene”. Av en eller annen grunn liker jeg å vite det – at denne baketeknikken tok av i New York på midten av 2000-tallet. Det gir på en måte brødet en smak av det store eplet. 

Det er i det hele tatt noe veldig respektfullt med håndtverket baking, syns jeg. Bakerne, som i hundrevis av år, over hele verden, har stått opp midt på natta for å lage frokost til en hel bygd. Bakerens status har kanskje dalt litt opp gjennom åra, og det har ikke akkurat hjulpet at historier om juksegrovbrød har dukket opp i mediene. 

Det industribrødet vi får kjøpt i butikken er sikkert helt OK, men jeg spiser det med en økende skepsis. Hvor sunt og grovt er det egentlig? Som vanlige forbrukere er vi så styrt av matvarekjedene at det eneste vi kan gjøre er å håpe at Rema 1000 og Norgesgruppen ikke prispresser all næring ut av brødhylla.

Jeg jobber i en bransje som stort sett skaper dokumenter på en PC. Ofte jobber jeg i lange prosjekter, der resultatet er klart om noen uker, måneder, eller flere år. Ved å bake et brød får jeg deig på henda, får være en liten del av en tradisjon som er tusenvis av år gammel, og jeg får gi familien min et godt brød jeg vet er sunt. Og det er ferdig i morgen.

Det er verdt ti minutter av min tid.

En kommentar om “Derfor baker jeg brød

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s