Er det egentlig noen som vil ha denne?

13b57736-9875-4332-af9f-dca0accbc331
Microsoft sender denne uken ut første runde med dev kits til utviklere.

Denne uken har Microsoft begynt å sende ut «utvidet virkelighet»-brillene HoloLens til utviklere. Tech-giganten satser friskt på en slags headset-lignende brille-maske som du trer over hodet, slik at du kan se hologrammer i rommet du oppholder deg.

Det blir informasjon rett på verden, og ikke i en skjerm. Sånn som i Ironman 2, bare at Tony Stark bruker ikke en sånn teit hjelm på hodet, selvfølgelig.

I teorien – og i Microsofts egne reklamefilmer – så ser dette ganske kult ut, men jeg skjønner ikke hvorfor dette er interessant i det hele tatt. Utvidet virkelighet, eller augmented reality – som kanskje er et mer kjent begrep – har vi jo hatt i lang tid. Det er bare det at ingen gidder å bruke det.

Vi testet det på 3DS, vi testet det på Vita, vi kan egentlig bruke det når som helst på smarttelefonen som vi alle har i lomma, men vi gidder ikke. For vi bryr oss ikke. Og dette er hesten som Microsoft har satset på.

Microsoft hevder riktig nok at Hololens i første omgang er rettet mot forretningsmarkedet og opplæring. De samarbeider blant annet med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA om å lage en utstilling der folk kan få utforske naboplaneten «Mars» i utvidet virkelighet.

Hallo, Microsoft! Har dere hørt om virtuell virkelighet? Det nye mediet som alle snakker om, alle er begeistret for?

For her driver dere å bygger opp en stor installasjon, og jobber med en (litt fornyet – greit dere skal få den, men likevel) tradisjonell museumsopplevelse, som man må reise til Florida for å oppleve.

Samtidig sysler flere av verdens fremste programmerere med opplevelser der du virkelig føler at du befinner deg på andre planeter, i virtuell virkelighet. Disse får du hjemme i sofakroken.

Jeg vet jo selvfølgelig at dere har hørt om virtuell virkelighet. Dere hadde jo den småsleipe manøveren rundt E3-tider i fjor, da dere hang rundt anklene til Oculus-gjengen og snakket om partnerskap. Resultatet er at Xbox One-kontrolleren ligger pakket med som standard tilbehør i Oculus-esken, men det går ikke an å spille VR på Microsofts egen spillmaskin.

I tillegg til Microsofts tåkete VR-flørt, snakket selskapet om «utvidet virkelighet».

I beste sendetid forklarte de sitt eget publikum hvordan teknologien fungerer med spillsuksessen, Minecraft. De har allerede demonstrert for publikum at de har noe spennende når det kommer til spill, mens de nå – nesten ett år senere – sender ut sine første dev kits, rettet mot businessmarkedet og opplæring, prissatt til nærmere 30 000 kroner per stykk.

Så denne fungerer ikke like bra til spill likevel? Prisen sannsynliggjør i alle fall at de er langt unna en lansering på forbrukermarkedet.

Dette er bare veldig forvirrende.

Nok engang får jeg inntrykk av at Microsoft prøver å tvinge gjennom noe som markedet ikke vil ha.

Det var tydelig at selskapet ikke var i kontakt med sitt eget publikum, da Microsoft kunngjorde Xbox One i 2013. De viste frem en alt-mulig-boks, et mediesenter, nye talefunksjoner, TV-tjensester og forbedret Kinect, men ingen spillmaskin – alt det ingen ville ha, men ikke noe av det som alle ville ha.

– Xbox, go home! Ble en standing joke på nettet, og folk lo av det som ble omtalt som den nye vannkjøleren.

Microsoft hadde momentet med Xbox 360, og klarte å surre det bort til de grader med å arrogant fortelle fansen hva de burde ha, istedenfor å lytte til hva forbrukerne faktisk ville ha.

Ingen ville ha Kinect! Kinect fulgte med som standard.

Nå er tech-giganten i full sving med å selge og utvikle Hololens. Det er vanskelig å forestille seg at denne hjelmen til nærmere 30 000 kroner vil fungere som noe mer enn en artig gimmick – som tilslutt, ingen vil bruke.

En kommentar om “Er det egentlig noen som vil ha denne?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s